Starta eget

Har du funderingar på att starta upp ett eget företag?

Det behöver inte vara så stort och svårt som det kan verka. Det viktigaste är att du har en idé om vad du vill göra och att du tror på den.

Tänk igenom:

  • Vad ska du sälja?

  • Till vem ska du sälja?

  • Varför ska de köpa av dig?

  • Hur ska du nå kunderna?

  • Hur ska du tjäna pengar?

Sedan, innan du sätter igång verksamheten, kan du vända dig till Arbetsförmedlingen.
Där kan de erbjuda:

  • att få din affärsidé prövad om den är genomförbar

  • i vissa fall utbildning för att utveckla din affärsidé

  • i vissa fall starta eget-stöd

Starta eget-stöd kan vara det du behöver för att företaget ska komma igång och få kunder. Det är viktigt att du söker stödet och väntar på svar innan du registrerat ditt företag.

Stödet ger dig chansen att träffa erfarna konsulter och diskutera din affärsidé. Blir du beviljad får du dessutom bidrag i form av aktivitetsstöd under företagets första sex månaderna.

Du som är berättigad till ersättning från arbetslöshetskassan får du ett bidrag på lägst 320 kronor per dag för heltid.

Du som däremot inte uppfyller villkoren för ersättning från arbetslöshetskassa får 223 kronor per dag.

Det är inga stora summor men det kan vara de som får företaget att gå runt. Använd dem därför väl och se till att arbeta effektivt de första sex månaderna.

Många företag har en trög och långsam start innan de går med rimlig vinst så att ägaren kan ta ut en bra lön för sitt arbete.

Det kan kännas avlägset och kostsamt om du även har behov av hjälpmedel och/eller tolk för att kunna utföra din affärsidé.

Arbetsförmedlingen kan ge ekonomiskt stöd för hjälpmedel [läs mer om hjälpmedel här] och stöd för tolkkostnader [läs mer om stöd för tolkkostnader här].

Tänk på att
vara försiktig med att låna pengar till företaget. Om det tråkiga händer och ditt företag går i konkurs kan även du själv gå i personlig konkurs om du har lånat pengar.

Till sist finns det många böcker om vad som kan vara smart att tänka på som du kan köpa eller låna på biblioteket. Det finns dessutom flera organisationer och företag du kan ta hjälp av för att komma vidare med företaget. Här är några exempel på kontakter:

Verksamt.se
Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket har skapat en webbplats med samlad information för dig som driver eller vill starta företag har. Du kan delta i starta företagsdagar, skapa en affärsplan och registrera näringsverksamhet.

Drivhuset
Är du student och funderar på att starta eller har startat eget företag? Drivhuset kan hjälpa dig utveckla en affäridé och ger vägledning till företag som redan startats. Det finns dessutom möjlighet att sitta i deras kontor och jobba. Finns lokalt på flera platser i landet och har ett Drivhuset Norden som samlar de lokala under ett och samma tak.

ALMI Företagspartner

Hjälper dig som planerar eller nyss startat ett företag. Finns i alla län.

Enterprise Europe Network
Hjälper dig med frågor om EU och den europeiska marknaden.

Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum

Hjälper speciellt dig som inte är född i Sverige att starta företag. Kostnadsfri rådgivning på olika språk. Flera rådgivningscentrum finns runt om i landet.

NyföretagarCentrum

Kostnadsfri rådgivning och hjälp. Bakom Nyföretagarcentrum står ett brett lokalt kontaktnät av personer och företag som bidrar med expertråd inför företagsstarten. Finns på ett 100-tal orter.

Coompanion – Kooperativ utveckling

Ger rådgivning till personer som vill förverkliga idéer tillsammans. Finns i varje län.

Andra kontakter kan vara till exempel: banker, kommunernas näringslivssekreterare och intresseorganisationer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Start av näringsverksamhet

Starta eget företag